Noticies

  • A Badalona, l’empresa participarà dissabte 16 de setembre al Dia Sense Cotxes que tindrà lloc d’11 a 19 hores al carrer de Francesc Layret
  • A Santa Coloma de Gramenet, estarà present a la Fira de la Mobilitat diumenge 17 de setembre de 10 a 14 hores al Parc de Can Zam
     

Entre el 16 i el 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat i TUSGSAL DIREXIS, com a empresa operadora del bus metropolità als municipis del Barcelonès Nord, hi participa.

Enguany la temàtica escollida per la Comissió Europea és l’eficiència energètica i, per això, TUSGSAL DIREXIS posarà en valor durant les activitats el seu compromís amb la renovació de la flota, cada vegada més ecològica i sostenible.
 

Clicar imatge per ampliar

 

Activitats a Badalona i Santa Coloma de Gramenet

L’activitat que s’oferirà als dos municipis serà un viatge dividit en quatre etapes, dissenyat per tal que els visitants s’emportin una experiència 360º de TUSGSAL DIREXIS.

Seguint aquesta línia, el recorregut començarà amb un repàs de la xarxa i la història de l’empresa, així com del servei de Bus Metropolità amb la finalitat de donar a conèixer aquest sistema de transport. La segona etapa consistirà en una visita a un dels autobusos urbans de 12 metres BYD ebus 100% elèctric que circula per les línies diürnes i nocturnes del Barcelonès Nord. Per finalitzar, es podrà participar en un trivial final sobre els continguts mostrats i optar a un obsequi.

També hi haurà una activitat pensada per als més petits. Consistirà a construir un bus en miniatura de paper.

Paral·lelament, durant l’activitat, es farà una demostració d’art urbà que consistirà a fer un mural a l’autobús exposat amb elements vinculats a la mobilitat sostenible. Aquest autobús circularà per la xarxa durant la resta de dies de la Setmana de la Mobilitat.

A més, aprofitant l’acció Setmana de la Mobilitat, TUSGSAL DIREXIS presentarà la mascota “la Tusa”, que vol transmetre als més petits valors relacionats amb la mobilitat sostenible i la cura del medi ambient.

TUSGSAL DIREXIS participa a les activitats de la mà d’entitats del sector de la mobilitat sostenible, així com també altres empreses que ofereixen serveis de mobilitat al territori. Amb les activitats de la Setmana de la Mobilitat TUSGSAL DIREXIS treballa en el marc del Pla Estratègic de Responsabilitat Social Corporativa els ODS 11 i 13 contribuint a ciutats més sostenibles i la lluita contra el canvi climàtic.

 

Clicar imatge per ampliar
 

L’aliança entre TUSGSAL DIREXIS i la Fundació per a la Seguretat Pública va culminar amb l’organització conjunta d’aquestes sessions, que han servit per entendre i aprendre des d’una mirada compartida, amb la contribució d’especialistes, acadèmics, responsables polítics, tècnics, teixit social local i persones usuàries

El Director General de TUSGSAL, Carles Fàbregas, el President de la Fundació per a la Seguretat Pública, José Antonio Gázquez, el Subdirector General de TUSGSAL, José Maria Parra i el membre del patronat de la Fundació, Miquel Àngel Escobar han presidit aquest matí la presentació del document de conclusions i propostes d’actuació resultant del cicle de debats portat a terme els dies 2 de febrer, 2 i 30 de març de 2023 a Badalona. La seguretat, la qualitat i la convivència al voltant del transport públic van ser les tres premisses que van inspirar la celebració d’aquestes jornades, a les quals van assistir un total de 329 participants provinents d’un ventall ampli de sectors de la societat molt diferents.
 

Clicar imatge per ampliar

Els objectius del cicle han consistit a donar una dimensió transversal al debat sobre la seguretat pública, incorporar actors nous i socialment rellevants, entendre que el transport públic i l’espai públic són el mateix i generar propostes de valor que incideixin sobre les polítiques públiques de seguretat. Amb les jornades-debats s’ha intentat elevar el compromís amb la seguretat a la categoria de valor social i projectar-lo davant de les institucions, usuaris i diferents actors socials de la comunitat.

El document final presentat avui,destinat al conjunt d’actors i institucions que van participar en el cicle,  incorpora el detall dels objectius del cicle, les percepcions ciutadanes, el debat d’actors, l’anàlisi dels experts, les propostes d’actuació i el perquè de l’aliança enriquidora entre TUSGSAL i la Fundació per a la Seguretat Pública (han aprofitat el moment per signar la renovació del seu acord de col·laboració per  impulsar activitats vinculades amb la seguretat al transport públic i amb la mobilitat viària). Ambdues entitats comparteixen visions complementàries, actituds proactives i objectius que pretenen incidir de forma sempre propositiva en el disseny de polítiques de transport públic i seguretat que ajudin a construir ’una societat més segura i per tant més lliure. Volem contribuir a la cohesió social i per això és vital tenir aliances per millorar la convivència i dur a terme una tasca de sensibilització i educació eficaç a llarg termini. El repte és continuar ser font de reflexió, coneixement i proposta al servei de les institucions.

Clicar imatge per ampliar

 

Clicar imatge per ampliar

Arran dels resultats del pla de desplaçament activat per TUSGSAL DIREXIS aquest any 2023 es van plantejar diverses accions, entre elles l'adquisició de dues motocicletes elèctriques. L’objectiu desitjat era que, aquest mode de transport motoritzat però no contaminant, es posés a disposició de qualsevol treballador/a de l’empresa per als desplaçaments in mision d'anada i tornada durant la jornada laboral (viatges entre centres de treball, visites a les administracions o espais vinculats amb la feina). Les bicicletes elèctriques ja tenien un paper fonamental i gran implantació en aquest sentit, des que fa uns anys es van posar a disposició del personal d’empresa. Ara era el moment de donar la benvinguda a les motocicletes.


Clicar imatge per ampliar

 

Aquesta acció ja és una realitat i l’empresa ha presentat avui dues escooter 100% elèctriquesde nova adquisició. Aquestes motocicletes són la nova solució fàcil i ecològica per moure’s per la ciutat. Són potents i eficients i no produeixen soroll ni emissions. La finalitat d'aquesta acció és fomentar mitjans de transport més sostenibles, optimitzar la mobilitat dels treballadors i les treballadores, afavorir l'ús de modes de transport alternatius al vehicle privat com a alternativa als vehicles de combustió i una repercussió positiva amb l’estalvi econòmic i la millora de la salut del personal de TUSGSAL DIREXIS. Tot això alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.


Clicar imatge per ampliar


A partir d'ara, aquestes escooter, formen part de l'estratègia d’empresa. La presentació coincideix en temps amb la campanya de conscienciació en mobilitat sostenible denominada “Canviem d’hàbits” també destinada a impulsar canvis en els desplaçaments de la plantilla i fomentar les opcions més sostenibles per venir i tornar de la feina.

TUSGSAL DIREXIS és una empresa compromesa amb la qualitat integral amb objectius de caràcter transversal que engloben la millora de la mobilitat, el medi ambient i el compromís amb la societat i el seu entorn.
 


Clicar imatge per ampliar

Com cada any, la nit del 10 de maig se celebra a la Rambla de Badalona la Cremada del Dimoni, l’acte central de la Festa Major i punt d’afluència de milers d’assistents.

La Cremada començarà a les 22.00h i acabarà entre les 22.30h i 23.00h. Per tal de facilitar la tornada a casa dels assistents en bus i de forma còmoda i segura, s’establiran uns serveis especials.

S’ampliarà l’horari de les línies que ofereixen una millor cobertura de la ciutat (M1, B2, B3, B4, M6, B25, M28 i B29), especialment aquelles parts que no queden cobertes pel metro (que funciona fins les 24.00h) i pel propi servei nocturn (línies N2, N9 i N11). Així s’evitarà que els últims serveis de les línies passin abans de la finalització de l’acte, i permetrà una millor evacuació del Centre de Badalona.

Podeu veure el detall a continuació.
 


Clicar la imatge per ampliar

 

TUSGSAL dóna suport a la treballadora del Nitbus que el proppassat dissabte 22 d’abril va ser víctima, presumptament, d'assetjament per part d’un viatger.

Davant la magnitud de l’impacte mediàtic del vídeo que ha estat difós per les xarxes socials, TUSGSAL vol deixar clar el seu posicionament i comunicar que ha obert una investigació interna en el marc del seu protocol anti assetjament per aclarir el que va passar.

Des del moment en què es va tenir coneixement de la situació, l’empresa va contactar amb la treballadora, oferint-li tot el suport que pugui necessitar.

 

Suport a les persones treballadores

La direcció de TUSGSAL vol posar de manifest que la seva plantilla presta el servei amb la màxima professionalitat. TUSGSAL opera 11 línies de NitBus de l’Àrea Metropolitana i es mobilitza plenament per actuar contra la inseguretat en el transport públic, amb actuacions destinades a protegir tant les persones usuàries com els seus treballadors. Aquest compromís es materialitza amb:

➔Unes col·laboracions permanents amb un conjunt d’actors a nivell nacional i local (Àrea Metropolitana de Barcelona, Ajuntaments, Mossosd’Esquadra, Guàrdia Urbana...).

Una política interna de formació i d’acompanyament del personal en matèria de seguretat (formacions específiques, protocols i procedimentsd’actuació, etc.).

➔Un desplegament constant de mitjans tècnics de seguretat (videovigilància a bord dels vehicles, polsadors d’emergència, cabines anti agressió...).

Aquestes eines permeten tant prevenir situacions d’aquesta índole com ajudar a resoldre-les en cas que esdevinguin.

 

DIREXIS per la igualtat

TUSGSAL forma part del grup DIREXIS, que compta amb 1.600 empleats en els àmbits mobilitat i de transport de viatgers. El grup té un compromís inequívoc per erradicar qualsevol tipus de violència sexual o per raó de gènere, així com qualsevol incident d’assetjament, comptant amb protocols interns per a gestionar-los.

Cal destacar que TUSGSAL, recentment, ha coorganitzat amb la Fundació per a la Seguretat Pública el cicle de debats ‘Transport públic, seguretat i gènere’, on experts, persones treballadores i professionals de l’àmbit de la seguretat han posat de relleu els reptes en relació a la seguretat al transport públic. Les conclusions que se n’extreguin serviran per aplicar al dia a dia en el servei i també compartir amb les administracions competents.

 

EL TRANSPORT PÚBLIC ÉS UNA OPORTUNITAT A FAVOR DE LA BONA CONVIVÈNCIA CIUTADANA

EL TRANSPORT PÚBLIC COM A ESPAI DE CONVIVÈNCIA HA CENTRAT LA TERCERA JORNADA DEL CICLE DE DEBATS QUE HAN IMPULSAT L’EMPRESA DIREXIS TUSGSAL I LA FUNDACIÓ PER A LA SEGURETAT PÚBLICA

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro i el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros han inaugurat la matinal de debat destacant el valor públic del servei de transport de passatgers i la necessitat de continuar la seva modernització atenent al nous requeriments dels usuaris i usuàries. I han coincidit que per fer-ho és determinant protegir la qualitat del servei a través de la incorporació de clàusules socials en els plecs de condicions dels concursos d’adjudicació.
 


Clicar imatge per ampliar
 

Marta Murrià, directora de l’Àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha obert l’espai de reflexió amb una conferència en la que ha explicat com és de clau el transport urbà, no només des de la seva funcionalitat bàsica, sinó com un espai d’integració i interacció entre grups socials diferents i que han de ser obervats com una oportunitat per a la integració i la socialització de la diversitat que és concentra de manera molt específica en els espais urbans. Amb tot, ha reconegut la necessitat d’incorporar aquesta perspectiva en els treballs d’investigació social i també a la visió que tenen les administracions públiques en relació al transport de passatgers.

La jornada ha continuat amb una taula de debat que ha comptat amb la participació d’Ana Solà, directora de la consultora sobre transport, CINESI; Georgina Montesinos, vicepresidenta de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, l’Intendent de la Guàrdia Urbana de Badalona, Valentín Anadón i el sostinspector de la Unitat de Seguretat Ciutadana del Cos de Mossos d’Esquadra, Lluís Soler. El debat va tenir un especial centre d’interès en relació al respecte i els valors del civisme i tot i que existeix una percepció generalitzada sobre el qüestionament de normes de conducta cívica, també van coincidir els participants en la necessitat d’evitar l’estigmatització de la gent jove.
 


Clicar imatge per ampliar
 

Com sempre, la periodista i conductora de la jornada, Sara Muñoz, va dedicar la part final dels debats a mantenir una conversa al voltant de les percepcions en relació a la seguretat i la convivència amb Glòria Bou, representant de l’Associació Deixem de ser Invisibles de Badalona i amb el vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona, Enrique Lara. Ambdós van accentuar la necessitat que el transport públic avanci en qualitat, en adaptació a la diversitat de capacitats i en la promoció d’actituts repectuoses, a la vegada que van reconèixer l’important avenç que en aquest sentit ha fet el servei de transport públic i van recordar els anys en que els veïns havien de “segrestar” autobusos per tenir un millor servei.

La Secretaria General de Transporte y Movilidad del Ministerio de Transporte Público, Movilidad y Agenda Urbana, María José Rallo,  juntament amb el Director General de Direxis TUSGSAL, Carles Fàbregas, van clausurar la jornada. La responsable del ministeri va expresar el seu compromís amb la millora del transport urbà a Catalunya amb inversions històriques.
 


Clicar imatge per ampliar
 

 

 

Avui 22 de març s’ha celebrat la 6a edició de la Mobilona, la diada de l'educació viària de Badalona. TUSGSAL DIREXIS ha participat un any més en aquesta activitat educativa que es fa a les instal·lacions de la zona esportiva Can Cabanyes, en la qual han participat 230 nens i nenes, de 3r de primària, d'aquests vuit centres: Les Ciències, Lestonnac, López Torrejón, Mare de Déu de la Salut, Miguel Hernández, Pere de Tera, Rafael Alberti i Turó d'en Caritg. TUSGSAL ha volgut transmetre la importància de viatjar de forma cívica, sostenible i segura als més joves amb un divertit i lúdic joc de memory.

El nom d'aquesta diada, Mobilona, uneix l'inici i final de les paraules Mobilitat i Badalona. La Mobilona va néixer amb l'objectiu d'afavorir l'adquisició de competències i el coneixement entre els infants dels drets que tenen com a vianants, passatgers de vehicles o conductors de bicicletes. Alhora vol fer pensar en les mesures i les actituds que cal prendre i tenir per caminar o desplaçar-se en vehicle per la ciutat d'una forma segura i tranquil·la. La Mobilona pretén contribuir també al desenvolupament del concepte i pràctica de Badalona com a ciutat educadora. 

Durant la Mobilona 2023 els nens i nenes han gaudit de diferents tallers i jocs promoguts per les entitats que formen part de la CPSEVB. L'activitat ha comptat també amb la cançó Camí amic, de Paula y Javier D'Angelo, vinculada als objectius i al projecte de Camins i entorns escolars.

La 6a edició de la Mobilona està organitzada pels vuit centres que hi participen, per les entitats que han organitzat els tallers, per l'equip d'Educació Viària de la Guàrdia Urbana i pel Servei d'Educació, amb la col·laboració del Servei d'Esports de l'Ajuntament de Badalona. TUSGSAL DIREXIS forma part de la Comissió del Pla de Seguretat i Educació Viària de Badalona.
 


Clicar imatge per ampliar
 

 

LES CLÀUSULES SOCIALS ALS PLECS DE CONTRACTACIÓ SÓN UN FACTOR CLAU PER ASSEGURAR QUE EL SERVEI DE TRANSPORT PÚBLIC SIGUI REALMENT INCLUSIU I INCORPORI LA PERSPECTIVA DE GÈNERE

La majoria dels usuaris del transport públic són dones, amb una clara preferència pel servei d’autobús en detriment d’altres modalitats de transport com el metro

El disseny del transport públic obeeix a patrons vinculats al món laboral i professional i discrimina les necessitats de mobilitat vinculades a les cures
 


Clicar imatge per ampliar
 

La Secretària de Feminismes del Govern de la Generalitat, Montserrat Pineda, va inaugurar la segona jornada del cicle de debats: Qualitat, Seguretat i Convivència. En aquesta ocasió centrada en la relació entre transport públic, seguretat i gènere. En la seva intervenció va destacar la importància de projectar la mirada de les dones en tots els àmbits de la nostra societat, amb voluntat de generar transformacions socials profundes des del compromís individual. Va destacar la necessitat d’incorporar al servei de transport públic les necessitats i els comportaments de les dones. A la vegada que va manifestar el compromís del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat en relació a la incorpoiració de les claussules de gènere en els plecs de contractació.

La sociòloga, experta en urbanisme i feminisme i membre del Col·lectiu Punt 6, Sara Ortiz, va fer una dura diagnosi sobre la invisibilització de les necessitats de mobilitat de les dones en relació al disseny de la xarxa de transport públic i als propis vehicles.

En la seva intervenció va afirmar que respon a paràmetres androcèntrics i que no atén als patrons de mobilitat complexa, sostenible i insegura de les dones. En aquest sentit va destacar les qualitats que ha de tenir per a ser realment inclusiu: Quotidiana i cuidadora; accessible i diversa; segurra i lliure; nocturna i festiva i finalment, equitativa i participativa.

La sociòloga va voler destacar l’experiència “El bus es nostre” que va consistir en unes marxes exploratòries de dones per visualitzar i reconèixer totes aquelles mancances que dificulten i condicionen la mobilitat de les dones al servei d’autobús. En aquesta experiència va comptar amb la col·laboració de TUSGSAL.

La taula de debat va comptar amb la participació del sotsdirector de Prevenció i Sensibilització del Departament d’Igualtat i Feminismes, Rubén Sanchez, de la directora de Comunicació de la Fundació SURT, Carme Porta,  de la caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona, Isabel Martínez i la responsable de gestió administrativa de l’Àrea de material mòbil de TUSGSAL, Sheila Ramos.

El debat va posar en evidència la necessitat d’abordar la qüestió des de les estratègies comunitàries, incorporant el teixit associatiu, experts i institucions per a produir veritables canvis en la construcció de solucions i les percepcions. I apostar per una transformació de la mentalitat a l’hora de mirar els espais públics i per tant, també el transport públic. Com es va afirmar cal una reeducació de la mirada dels homes i del conjunt de la societat perquè adopti perspectuves que els permetin observar situacions i conductes que pateixen les dones.

La jornada va finalitzar amb la participació de la presidenta i la secretària de la Federació de Dones de Badalona, Rocío Mateos y Celestina Yáñez que van donar testimoni des de l’experiència personal de fins a quin punt en el transport públic es poden generar situacions d’inseguretat que pateixen en especial les dones.

“No volem tenir por” va ser el clam final de la seva intervenció i el lema de la seva reivindicació avalada per una trajectòria de compromís en la lluita per la igualtat de la Federació de Dones de Badalona.

El moment emotiu de la jornada el va protagonitzar el reconeixement que el Director General de DIREXIS TUSGSAL, Carles Fàbregas va fer de la Paqui Aguilar, una conductora pionera a tot l’Estat i treballadora històrica de la cooperativa. Un exemple del compromís històric de l’empresa amb els valors de la igualtat com ho és també el Pla contra l’assetjament sexual al transport públic que tot just s’ha posat en marxa.

Van cloure la jornada, la Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Badalona, Aïda Llauradó i el president de la Fundació per a la Seguretat Pública, Josep Gázquez que va destacar la necessitat de dissenyar estratègies comunitàries a la gestió de la seguretat pública i a la millora de les percepció en aquest àmbit.

 


Clicar imatge per ampliar
 


Clicar imatge per ampliar