Avui 19 de març s’ha celebrat la 7a edició de la Mobilona, la diada d’educació viària de la ciutat de Badalona adreçada a l'alumnat de 3r nivell de primària de diversos centres escolars. TUSGSAL DIREXIS ha participat un any més en aquesta activitat educativa que es fa a les instal·lacions de la zona esportiva Can Cabanyes, en la qual han participat prop de 200 nens i nenes de les següents escoles: Les Ciències, Lestonnac, López Torrejón, Mare de Déu de la Salut, Miguel Hernández i dels instituts escola Rafael Alberti i Turó d'en Caritg. DIREXIS TUSGSAL ha volgut transmetre als assistents la importància de viatjar de forma cívica, sostenible i segura amb un divertit i lúdic joc de memory.

La Mobilona va néixer amb l'objectiu d'afavorir l'adquisició de competències i el coneixement entre els infants dels drets que tenen com a vianants, passatgers de vehicles o conductors de bicicletes. També per donar a conèixer les mesures i les actituds que cal prendre i tenir per caminar o desplaçar-se en vehicle per la ciutat d'una forma segura i tranquil·la.

Aquesta activitat és una trobada en la qual, en primer lloc, es llegeix un lema pensat i escollit pels nens i nenes  que parla de la importància de l'educació i la seguretat viària. A continuació es fa una Gimcana amb proves organitzades per diferents entitats i, finalment, es canta i balla la cançó Camí amic, de Paula y Javier D'Angelo i En patinet, que s’estrena en aquesta edició.  

Durant la Mobilona 2024 els nens i nenes han gaudit de diferents tallers i jocs promoguts per les entitats, com DIREXIS TUSGSAL, que forma part de la Comissió del Pla de Seguretat i Educació Viària de Badalona (CPSEVB). És en el marc d’aquesta comissió on es va acordar crear aquesta activitat. En la seva organització anual participen mestres dels diferents centres educatius, l'equip d'Educació Viària de la Guàrdia Urbana, el Servei d'Educació de l'Ajuntament de Badalona i altres entitats ciutadanes.



  • FGC, DIREXIS TUSGSAL, Dbus, Emtusa, Alsa, TRAM, Sagalés i Vectalia signen un conveni per afavorir el desplaçament geogràfic de les víctimes mitjançant un contracte laboral amb una de les altres empreses
  • Es constituirà un grup de treball o comissió que valorarà les característiques específiques de cada petició


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), DIREXIS TUSGSAL, Dbus, EMTUSA, Alsa, TRAM, Sagalés i Vectaliahan signat un conveni de col·laboració per facilitar la mobilitat interempresarial de treballadores víctimes de violència de gènere que formin part d’alguna d’aquestes vuit organitzacions dedicades al transport públic.

L’objectiu del conveni és oferir una alternativa laboral a les treballadores víctimes de violència de gènere, ajudant-les a allunyar-se del seu agressor mitjançant l’accés, de manera segura, a altres mesures de protecció social. D’aquesta manera, si alguna de les empreses signants ha d’atendre un cas d’una treballadora de la seva plantilla que tingui la consideració de víctima de violència de gènere podrà contactar amb la resta de les empreses que s’acullen al conveni i rebre propostes de posicions laborals en alguna d’elles.

La possibilitat d’oferir una alternativa laboral, tal com recull aquest conveni, es basa en el mandat i l’especial protecció que atorga la Llei Orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere pel que fa a les dones treballadores que es trobin en aquestes circumstàncies. La Llei Orgànica preveu expressament el dret de la treballadora víctima de violència de gènere a la mobilitat geogràfica així com el dret a l’atur si es veu en la necessitat d’extingir la relació laboral. L’any 2018, la Conferencia Sectorial de Administración Pública ja va assolir un acord en matèria de protecció de les treballadores públiques donant lloc a mobilitat i mesures especials entre les diferents administracions de l’estat.

Les vuit companyies, que operen a l’estat espanyol, es comprometen a proposar una posició laboral de característiques el més similars possible a les de la posició que la treballadora exercia a l’empresa d’origen i a procedir a la seva incorporació efectiva. La treballadora comptarà amb una reserva del lloc de treball a l’empresa d’origen.

El conveni inclou la constitució d’un grup de treball o d’una comissió formada per una persona representant de cadascuna de les empreses operadores que valorarà, quan es produeixi una petició, el perfil professional de la treballadora i les posicions laborals que se li puguin oferir.

Aquest acord de col·laboració se signa fruit de la iniciativa plantejada i promoguda per representants de les empreses signants en el marc de la Comissió de Mobilitat i Gènere de l’ATUC (Asociación de Transportes Públicos Urbanos y Metropolitanos).

L’acte de signatura, que ha tingut lloc a les oficines d’FGC a Sarrià, ha comptat amb la participació del president de Ferrocarrils, Toni Segarra i Barreto, del director de l’Àmbit de Gestió Administrativa i de les Persones de DIREXIS TUSGSAL, Francisco Rodríguez Cazorla, del director gerent de Dbus, Igor González Aranburu, del director-gerent d’EMTUSA, Juan José Piniella Aranda, de la directora de Millora de Serveis d’Alsa, Paula Bouzada Outeda, del director gerent de TRAM Operadora, Xavier León Benítez, del conseller delegat de Sagalés, Ramón Sagalés Orteu, i del director d’Organització i Persones de Vectalia, Marc Mascareñas Sarda.

En la seva presentació de benvinguda, el president de Ferrocarrils ha posat en valor “l’esforç i la voluntat de la companyia per promoure aquesta iniciativa i aconseguir la complicitat de la resta d’operadors per contribuir a l’atenció a les víctimes de violència de gènere que treballen al sector del transport públic i garantir-ne la protecció”. En aquest sentit, ha destacat que “volem posar totes les eines al nostre abast per fer front a una realitat que ens interpel·la a tota la societat i per oferir una sortida a aquestes dones perquè puguin continuar amb la seva vida laboral”.

A l’acte també hi han assistit el secretari general de l’ATUC, Jesús Herrero, la presidenta de la Comissió de Mobilitat i Gènere de l’ATUC, María José Ajuriaguerra Uribe, i representants de les empreses signants que formen part de la comissió.

Aquests adhesius, col·locats a la carrosseria dels autobusos híbrids i elèctrics de DIREXIS TUSGSAL, s'han ideat en estreta col·laboració amb els bombers i garanteixen més seguretat durant les intervencions d’excarceració



DIREXIS TUSGSAL està implantant un sistema d'identificació individualitzat per a cada model d’autobús híbrid i elèctric de la flota, mitjançant la col·locació d'adhesius amb codis QR a les quatre cares del vehicle.

Amb una simple captura amb un telèfon intel·ligent, els bombers accediran directament a la fitxa de seguretat i rescat del model en qüestió. Podran així identificar la ubicació dels elements de seguretat específics (bateries, etc.) i sabran exactament com intervenir de manera més ràpida, eficaç i segura, minimitzant els riscos.

Un dels principals inconvenients que es troben els cossos d'emergència quan han d’actuar és el desconeixement tècnic del vehicle on han d'intervenir. Hi ha moltes diferències entre models d’autobús, com ara la quantitat d'energia embarcada, tensió elèctrica, ubicació dels components amb risc elèctric, composició i capacitat d’emmagatzematge de bateries, entre d'altres. En aquest sentit, és cabdal facilitar l'accés a aquesta informació tan important.

DIREXIS TUSGSAL és pionera a Catalunya en la implantació d'aquests QR en la seva flota d’autobusos. El nostre objectiu és fer-ho extensiu a tots els vehicles híbrids i elèctrics del grup DIREXIS. 
 


 



 

 


L'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) és un centre de recerca públic ubicat a Badalona que té com a objectiu principal incrementar el coneixement científic per transformar-lo en solucions per millorar la salut i l’atenció mèdica dels pacients i de la comunitat. Des de fa anys, DIREXIS TUSGSAL està compromesa amb l’IGTP i col·labora amb el suport continuat a la recerca científica, especialment en malalties neuromusculars i neuropediàtriques.

El Director General de DIREXIS TUSGSAL, Carles Fàbregas i el membre del Consell d’Administració, Miguel Àngel Sancho han visitat l'IGTP per conèixer de primera mà les instal·lacions i la feina dels diferents grups de recerca especialitzats en malalties neuromusculars i neuropediàtriques. Aquests grups d’investigació són els beneficiaris dels fons recaptats a través de la recent cursa benèfica per les Malalties Minoritàries a Badalona (XII edició), amb què es fan visibles les malalties minoritàries, en gran part desconegudes per la societat. La visita a l’IGTP posa de manifest l'interès continuat de l’empresa per contribuir al progrés mitjançant la investigació avançada. DIREXIS TUSGSAL, després d’anys de suport, reafirma el seu compromís de continuar col·laborant amb l'IGTP.

 

 
 

El Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire de les zones de protecció atmosfèrica aprovat pel Govern estableix la necessitat de realitzar un Pla de desplaçaments d’empresa (PDE) a tots els centres generadors de mobilitat que generin més de 5000 viatges al dia i que estiguin inclosos en l’àmbit dels municipis declarats “zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric. Per altra banda, el Pla Director de Mobilitat de la Regió Metropolitana de Barcelona també contempla aquest requisit per a tots els centres de treball amb més de 500 treballadors/es. En aquest marc de compromís ambiental, DIREXIS TUSGSAL ha rebut recentment el segell PDE validat i atorgat per l’ATM de Barcelona. Aquest segell esdevé un instrument de reconeixement a l’empresa per incorporar la mobilitat sostenible als seus centres de treball.

El PDE permet assolir avantatges tant per als treballadors/es com per l’organització, afavorint l’ús de modes de transport alternatius al vehicle privat i racionalitzant l’ús del cotxe. El PDE de DIREXIS TUSGSAL se centra en els tres centres de treball que té repartits a Badalona: cotxera Can Ruti, cotxera Guixeres i Centre d’Atenció al Client (CAC) de Joan Miró. L’obtenció d’aquest segell permet posicionar-se en relació a la responsabilitat social corporativa. En el cas de DIREXIS TUSGSAL, aquest reconeixement no només celebra l’excel·lència ambiental, sinó que també col·loca l’empresa en una posició destacada pel que fa a pràctiques socialment responsables.

El PDE contempla com gestionar la mobilitat vinculada als centres de treball, tant en les condicions habituals com excepcionals (per exemple en cas d’episodis ambientals de contaminació atmosfèrica), com ser més eficients i optimitzar costos associats a desplaçaments, com garantir millor condicions als empleats per accedir a l’empresa i reduir accidents quan es desplacen, com reduir l’emissió de gasos contaminants de vehicles que es fan servir en els desplaçaments casa-feina i ajuda a promoure una cultura de la mobilitat més sostenible gestionada de forma més eficient.

Destaquem així que el PDE de DIREXIS TUSGSAL és una iniciativa que busca millorar la mobilitat dels empleats, promoure la sostenibilitat i complir amb els requisits legals relacionats amb la qualitat de l'aire en les zones de protecció atmosfèrica. El segell PDE atorgat per l'ATM destaca l'empresa com a exemple de responsabilitat social i ambiental.